Jacuzzi schoonmaken

U wilt uw jacuzzi schoonmaken zodat u optimaal kunt genieten van uw bubbelbad in de zomerzon en in de winter. Wanneer de jacuzzi écht vies is, is dit erg belangrijk, ondanks dat het een ‘niet zo’n leuk klusje’ is.

In dit artikel vertellen we u hoe u dit aan moet pakken, maar vertellen we u ook hoe u dit met behulp van onze producten zoveel mogelijk kunt voorkomen. Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe u het optimale uit uw bubbelbad kunt halen als het gaat om ontspanning.

Waarom een bubbelbad of jacuzzi schoonmaken nodig is

Een jacuzzi in de tuin is een droom van velen. Het is iets wat dan ook steeds vaker voorkomt. Dit is logisch, als u bedenkt dat het bubbelbad het hele jaar door gebruikt kan worden. In de winter is de warmte erg aangenaam en in de zomer biedt het bubbelbad een heerlijk relaxmoment in de tuin. Wanneer u de jacuzzi echter veel gebruikt, is de jacuzzi schoonmaken noodzakelijk.

Waarom een bubbelbad of jacuzzi schoonmaken nodig is Een jacuzzi in de tuin is een droom van velen. Het is iets wat dan ook steeds vaker voorkomt. Dit is logisch, als u bedenkt dat het bubbelbad het hele jaar door gebruikt kan worden. In de winter is de warmte erg aangenaam en in de zomer biedt het bubbelbad een heerlijk relaxmoment in de tuin. Wanneer u de jacuzzi echter veel gebruikt, is de jacuzzi schoonmaken noodzakelijk.

Waarom? Hoe ontspannen een sessie in het warme bad ook klinkt, het bad is een verzamelplek voor vuil en bacteriën. Denk bijvoorbeeld maar aan zweetbacteriën, make-up, vuil en ziektekiemen die in het water terecht komen via ons lichaam. De jacuzzi schoonmaken is alleen omwille van de gezondheid al een goed idee, maar ook de levensduur zal er door worden verlengd. Wilt u er dus lang gebruik van blijven maken, dan is het verstandig de jacuzzi regelmatig te reinigen.

Schoonmaakwerkzaamheden voorkomen

Een schoon bubbelbad is dus erg belangrijk. Het grondig schoonmaken van de jacuzzi is echter een klus waar niemand op zit te wachten. Het liefst doet u dit daarom zo weinig mogelijk. Aqua Kristal helpt u daar graag een handje bij.

Aqua Kristal is een milieuvriendelijk wateronderhoudsproduct en géén reinigingsmiddel moet hier duidelijk bij worden gezegd. Hier zit echter ook meteen de kracht van het product in: structureel gebruik van Aqua Kristal voorkomt namelijk dat u dat u onnodig veel reinigingsmiddelen en water verbruikt.

Uiteindelijk kan het natuurlijk alsnog zijn dat het water vies wordt. Dit is onvermijdelijk wanneer u het bubbelbad intensief gebruikt. In dat geval adviseren wij om het bad te vullen met schoon kraanwater en hier Aqua Kristal aan toe te voegen. Een bijkomend voordeel is dat de vloeistof de leidingen meteen van binnenuit reinigt. Zo profiteert u optimaal van het product en het fris toegevoegde water.

Tips voor het schoonmaken van de jacuzzi of het bubbelbad

Om het schoonmaken van het bubbelbad zo eenvoudig mogelijk te houden, moet er met een aantal zaken rekening gehouden worden.

Op de eerste plek is het belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat er vuil in het water terecht komt. Douche daarom voordat u gebruik maakt van het bubbelbad. De meeste bacteriën en vuildelen zijn dan van uw lichaam verdwenen, zodat u ‘schoon’ de hottub in gaat. Ook een afdekking is erg handig om vuil in het zwembad te voorkomen en om er voor te zorgen dat de jacuzzi schoonmaken makkelijker wordt.

Wanneer u uiteindelijk het bubbelbad gaat reinigen, is het belangrijk dat u niet alleen het water ververst of schoonmaakt. Ook de binnenkant van de jacuzzi reinigen is essentieel. Dit kunt u het beste doen met een zachte doek of spons, om krassen en beschadigingen aan de binnenwand te voorkomen. Let er hierbij wel op dat u geen sponzen of doekjes gebruikt met sop er in. Ook het gebruik van schoonmaakmiddelen is niet aan te raden. Doet u dit wel, dan volgt er een enorme schuimontwikkeling wanneer het bad weer gevuld is met water en vervolgens gaat bubbelen.

Reinig ook het filter

De jacuzzi schoonmaken is stap één. Een ander belangrijk punt om niet te vergeten, is om het filter te reinigen. Het jacuzzi filter reinigen kan het beste wekelijks worden gedaan, maar minimaal tweewekelijks. Door het gebruik van bindende middelen zoals Aqua Kristal worden vuildeeltjes gebonden. Dit betekent eigenlijk dat de deeltjes aan elkaar gebonden worden en daardoor groter worden. Omdat de vuildeeltjes groter zijn, kan het filter deze makkelijker uit het water filteren, het filter werkt dus effectiever. Als er vervolgens na een reiniging nog extra vuil loskomt door de Aqua Kristal dan moet het filter de eerste periode vaker vervangen of gereinigd worden. Om het filter weer schoon te maken kun je Aqua Kristal Filterreiniger gebruiken.

Naast deze grondige verschoning van het filter, is het ook verstandig om het filter regelmatig uit te spoelen. Dit kan eenvoudig, door hem schoon te spuiten met kraanwater uit de tuinslang. Vergeet voor het schoonmaken van het filter niet om de pomp uit te schakelen!

Speciale aandacht voor de waterkwaliteit

Door het directe contact met het water wanneer u in de jacuzzi zit, verdient het schoonmaken van het water extra aandacht. Om de kwaliteit van het water hoog te houden, is het belangrijk om het chloorgehalte in het water op peil te houden. Aqua Kristal helpt u het chloorgehalte op peil te houden.

Chloor speelt een belangrijke rol als desinfectiemiddel in zwembadwater. Hierbij valt onderscheid te maken in zogenaamd vrij chloor en gebonden chloor.

Vrij chloor

Vrij chloor is het middel wat als desinfectiemiddel moet worden toegevoegd aan een jacuzzi of bubbelbad. Vrij betekent hier dat het in staat is vuildeeltjes af te breken en bacteriën en virussen te doden. Aqua Kristal biedt vrij chloor aan in de vorm van chloorgranulaat en tabletten.

Gebonden chloor

Gebonden chloor ontstaat wanneer vrij chloor zich eenmaal heeft gebonden aan vuil, bacteriën en virussen. Door de mate van gebonden chloor te meten, weet u hoe vies het water is. Wanneer het gehalte gebonden chloor hoog is, is de jacuzzi schoonmaken en het water verversen nodig. Met onze teststrips kunt u de mate van gebonden chloor eenvoudig meten.

Biofilm en kalkafzetting

Aqua Kristal voorkomt dat er biofilm en kalkafzetting plaatsvindt. In het kader van vrij en gebonden chloor heeft dat het volgende voordeel: doordat er geen of minder biofilm en kalkafzetting plaatsvindt, hoeft minder vrij chloor gebonden te worden. Er is immers minder vuil, dus minder om mee te binden. Praktisch betekent dit dat er dus minder chloor aan het water toegevoegd hoeft te worden. Dit is op zijn beurt weer goed voor het milieu en heeft als prettig gevolg dat u minder last heeft van de geur van chloor.

Mogelijk vindt er wel enige kalkafzetting en biofilm plaats aan de rand van de jacuzzi, waar de waterrand eindigt. Dit komt omdat hier een reactie met zuurstof uit de lucht plaatsvindt. Met de bijgeleverde doekjes uit onze all-in-one set kunt u dit eenvoudig schoon houden.

Een jacuzzi effectief schoon houden kan met deze producten

Als u de bovenstaande richtlijnen onthoudt bij het schoonmaken, weet u zeker dat u lang kunt genieten van uw bubbelbad of jacuzzi. Schoonmaken is dan helemaal niet zo’n ingewikkelde klus. Om het reinigen zo makkelijk mogelijk te maken, bieden wij u de Aqua Kristal onderhoudsproducten voor jacuzzi’s en bubbelbaden aan.

Binnen ons assortiment kunt u kiezen uit een all-in-one set of afzonderlijke producten, voor wanneer u door uw voorraad heen bent. Met deze producten zorgt u voor het behoud van kwalitatief goed en schoon water, waardoor u heerlijk kunt genieten van uw jacuzzi.