Blog

Op deze pagina komen binnenkort enkele blogs.

Bubbelbad? Houd de pH-waarde van uw jacuzzi op peil

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: de pH-waarde. In de scheikunde lessen van vroeger is de term ongetwijfeld al eens voorbij gekomen. Maar wat is dit precies? En wat is het belang van de juiste waarde in uw bubbelbad?

In dit blog leggen we uit wat het is, wat het belang van de juiste waarde in uw bubbelbad is en hoe u ervoor zorgt dat de juiste pH-waarde tot stand komt.

Wat is pH waarde?

Om u een idee te geven van het belang van de juiste waarde, is het belangrijk te weten wat het precies is. De pH-waarde wordt gebruikt om de zuurtegraad van een waterige oplossing aan te geven. Hierbij staat 7 voor een neutrale oplossing. Is de waarde lager dan 7, dan spreken we van een zure oplossing en bij waarden boven de 7 spreken we van basische oplossingen. In de afkorting staat de kleine p voor het woord potentie, of de wiskundige term ‘macht’, terwijl de H staat voor het scheikundige symbool voor waterstof.

Elk organisme op de aarde gedijt optimaal bij een bepaalde pH. Voor mensen zoals wij is die echter anders dan bijvoorbeeld voor bacteriën en schimmels. Daarmee komen we meteen bij het tweede onderwerp, waarin we het belang van de juiste waarde bespreken

De ideale pH-waarde in uw jacuzzi

De ideale pH-waarde voor in de jacuzzi ligt tussen de 7,2 en 7,4. Deze waarden zijn prettig voor de huid en zorgen er tegelijkertijd voor dat het bubbelbad geen broedplek van bacteriën wordt. Bovendien kan een niet ideale pH er voor zorgen dat er veel kalkaanslag en verkleuring van het water ontstaat. Daarnaast worden de waterbehandelingsmiddelen ook nog eens minder effectief door afwijkende waarden.

Het komt regelmatig voor dat het water niet tussen de ideale waarden zit. Gelukkig is dit geen probleem, want zowel een te zure (waarde onder 7) als een te basische (boven 7) waarde kan eenvoudig hersteld worden. U doet er goed aan om de pH wel wekelijks te meten, zodat u weet welke actie nodig is.

Waarom de pH-waarde verlagen?

Wanneer de pH van het zwembadwater te hoog is, spreken we van te zacht water. Hoewel de term zacht aangenaam klinkt, is dit niet het geval. Door dit te zachte water werkt chloor niet optimaal, waardoor het water niet voldoende gedesinfecteerd wordt. Dit kan op lange termijn een ongezonde situatie opleveren. Het is daarom belangrijk om de pH te verlagen in deze situatie.

Waarom de pH-waarde verhogen?

Heeft u een pH-waarde van minder dan 7,2 gemeten? Dan moet u de pH verhogen. Een te lage waarde zorgt namelijk voor een onplezierige zwemervaring. Het kan zorgen voor rode, prikkende ogen en de huid kan er zelfs van gaan jeuken. Ook zorgt een te lage pH-waarde ervoor dat chloor zijn werk niet goed kan doen, net zoals bij een te hoge pH waarde. Chloor is op zijn beurt weer belangrijk om het water zuiver te houden, doordat vrije chloordeeltjes viezigheid en bacateriën ‘opeten’.

Denken in oplossingen: de ideale pH-waarde behouden

U weet nu waarom de pH tussen 7,2 en 7,4 moet zijn. Wellicht denkt u nu: “hoe zorg ik dat ik deze waarden in mijn bubbelbad krijg?”. Het antwoord op deze vraag is relatief eenvoudig. Er zijn namelijk waterbehandelingsmiddelen te verkrijgen waarmee u de waarden naar boven of naar beneden kunt krijgen. Met onze All-in-one set maken wij het u echter nog makkelijker. Door de gebruikte stoffen zorgt de set er namelijk voor dat de pH tussen deze waarden blijft.

Het hoeft niet lang te duren voordat de juiste waarden hersteld zijn in het zwembad. Als de pH-waarde te hoog is en u behandelt het vervolgens op de juiste manier, dan kan de waarde al binnen een uur hersteld zijn. U kunt dit makkelijk controleren door een hertest uit te voeren.