Groen water in uw jacuzzi? Met deze stappen lost u het op

Groen water in uw jacuzzi? Met deze stappen lost u het op.

Heeft u een jacuzzi in uw tuin of binnen? Dan is het goed mogelijk dat u het al eens mee heeft gemaakt: groen water in uw jacuzzi. Wanneer het jacuzzi water groen is, zijn algen eigenlijk altijd de oorzaak.

Groen water in uw spa of jacuzzie ziet er niet alleen onhygiënisch uit, het is bovendien ook slecht voor uw gezondheid. Baderen in een bubbelbad met algen is dan ook niet aan te raden.

Het goede nieuws is dat u een hoop kunt doen om algengroei te voorkomen en, wanneer het water wel vervuild is met groene algen, om het op te lossen. In dit blog leest u er alles over.

Waardoor wordt jacuzzi water groen?

Groen water in uw jacuzzi is het gevolg van algen ontwikkeling die ontstaat onder invloed van zonlicht. Algen ontstaan en groeien namelijk onder invloed van een proces dat fotosynthese heet en dit proces kan uitsluitend plaatsvinden met behulp van zonlicht. Hierbij wordt gasvormig koolstofdioxide in combinatie met water omgezet in de vaste stof glucose, wat op zijn beurt dient als voeding voor de algen. Met behulp van het zogenaamde chlorofyl pigment wat algen bevatten, wordt de omzetting in gang gezet.

Wanneer u het water in de jacuzzi groen ziet worden, betekent dit dus dat de algen groeien en zich vermenigvuldigen. Het water kan uiteindelijk zelfs bruin uitslaan wanneer er heel veel algen in het water zitten.

Algen in de jacuzzi: hoe kan het voorkomen worden?

Nu u weet hoe de algen zorgen voor groen water, kunnen we u ook uitleggen wat u kunt doen om dit te voorkomen. Voordat we naar het stappenplan gaan om reeds groen water weer schoon te krijgen, leggen we eerst uit hoe u het (in de toekomst) kunt voorkomen. Om dit te begrijpen benoemen we een aantal factoren die van invloed zijn, te beginnen met de pH-waarde.

pH-waarde

De ideale pH-waarde van een jacuzzi is tussen de 7,2 en 7,4. Eén van de redenen hiervoor is dat algen zich makkelijker en sneller ontwikkelen wanneer de pH níet tussen deze waardes ligt. Vooral wanneer de pH te hoog is (oftewel groter dan 7,4) zullen algen zich snel ontwikkelen, maar ook bij een te lage pH kunnen algen zich ontwikkelen.

Om algengroei zoveel mogelijk te voorkomen is het dus essentieel de pH-waarde tussen 7,2 en 7,4 te houden. Voor gezond jacuzzi water raden wij daarom aan de Aqua Kristal all-in-one set te nemen. Hoewel dit product een volledig groen bad niet omtovert naar een kristalhelder jacuzzi-bad, zorgt u hiermee wel voor een basis met gezond, schoon water.

Voeding van algen

Net als alle andere levende organismen zoals mensen en dieren, hebben algen voeding nodig om te groeien. Naast de energie die ze produceren door fotosynthese, hebben ze bijvoorbeeld ook nitraat en fosfaat nodig. Dit halen ze uit het vuil in het water.

Om algengroei te voorkomen wilt u dus zo schoon mogelijk water in uw jacuzzi. Een goed filter is daarvoor essentieel. Om het filter zo goed mogelijk te laten werken, is het goed om deze te allen tijde schoon te houden. Spoel het filter dus regelmatig uit en gebruik indien nodig een filterreiniger.

Zonlicht beperken

De sterkste groeifactor voor algen is zonlicht. Wanneer uw jacuzzi water geen zonlicht opvangt, zullen er ook geen algen ontstaan. Uw jacuzzi geheel van zonlicht ontzien is echter onmogelijk. U wilt er tenslotte juist van genieten wanneer het mooi weer is, kunnen wij ons goed voorstellen. Maar omdat elke minuut blootstelling aan zonlicht kan zorgen voor meer algen, is het aan te raden uw bubbelbad zoveel mogelijk af te dekken met een zeil of cover die geheel verduisterend is, wanneer u de jacuzzi niet gebruikt. Zo voorkomt u onnodige algengroei.

Warmte van het jacuzzi water

Algen gedijen het beste bij relatief hogere temperaturen. Die hogere temperaturen kunnen echter ook net temperaturen zijn die u prettig vindt om in te ontspannen. U zult daarom de afweging moeten maken in hoeverre u wilt genieten van een warmere jacuzzi aan één kant en het risico op algengroei aan de andere kant.

Een temperatuur van 38 graden of hoger is aangenaam om in te ontspannen. Om het water bij deze temperatuur schoon en fris te houden adviseren wij Aqua Kristal all-in-one met chloor te gebruiken. Samen houdt dat het water schoon en met dank aan de Aqua Kristal heeft u tot 80% minder chloor nodig.

Stappenplan om algen en groen water in de jacuzzi te verwijderen

Hierboven hebben we u uitgelegd wat u kunt doen om algenrijk, groen water in uw jacuzzi te voorkomen. Toch kan het altijd een keer voorkomen dat het water een (licht)groene tint vertoont. Maakt u zich dan geen zorgen, ook dat is op te lossen.

Hieronder leggen we u stapsgewijs uit hoe u dit aan kunt pakken. Aan het einde hebben we zelfs een noodoplossing voor u, waardoor u weer kunt genieten van een schone jacuzzi.

Stap 1 Oorzaak achterhalen

De eerste stap is belangrijk om algengroei in de toekomst te voorkomen. Dat u nu dit stappenplan moet volgen, wil niet zeggen dat dit in de toekomst weer nodig is. Voorkomen is beter dan genezen is hierbij de juiste opvatting.

Voor het achterhalen van de oorzaak verwijzen we naar de reeds eerder genoemde punten: de pH-waarde, voeding voor de algen, (onnodige) blootstelling aan zonlicht en de warmte van het water. Heeft u bijvoorbeeld nog geen afdekking, dan kan dit voor al deze vier zaken nadelige gevolgen hebben. Geen afdekking betekent namelijk meer vuil, wat gevolgen heeft voor de pH-waarde en ook voor de blootstelling aan zonlicht.

Wat ook de oorzaak is, zorg dat u dit aanpakt, zodat u hier in de toekomst niet weer tegenaan loopt.

Stap 2 Meten

Eén van de oorzaken kan de pH-waarde zijn, zoals gezegd. Weet u uit een eerdere meting niet wat deze waarde is, dan is het belangrijk dit te meten. Dit kunt u doen met onze handige teststrips. Naar alle waarschijnlijkheid zal de pH-waarde niet tussen de ideale waarden liggen.

Ook chloorwaarden zijn belangrijk om te meten. Wijken deze af dan kunt u ook hier in de toekomst rekening mee houden door altijd chloortabletten op voorraad te hebben, zodat u dit direct toe kunt voegen wanneer nodig.

Stap 3 Chloorshock

Pas een chloorshock toe in uw jacuzzi. Met een chloorshock dient u een grote hoeveelheid snel oplosbaar chloor, zoals Mini Quick tabletten of chloor granulaat, toe aan je zwembad, zodat de pH-balans in korte tijd hersteld wordt. Met beide kunt u het gewenste resultaat bereiken, namelijk dat de aanwezige algen het chloorsterke milieu niet overleven.
Algen zullen hierdoor snel opgelost worden door de reactie met het chloor.

Stap 4 Laat het zwembadfilter zijn werk doen

Wanneer de chloorshock zijn werk heeft gedaan is het zaak het vuile water te filteren. Door de werking van het chloor met de algen zijn de algen weliswaar dood, maar nog steeds aanwezig in het water. Door het filter te laten werken, filtert u de dode algen uit het water, waardoor u als resultaat schoon water heeft.

Stap 5 Voeg Aqua Kristal toe

Nu uw water door de voorgaande stappen is gezuiverd, is het belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Om dit te doen hebben wij Aqua Kristal ontwikkeld. Met de all-in-one set beschikt u over de nodige middelen om de waterkwaliteit op peil te houden. Aqua Kristal zorgt voor constante pH-waarden en zorgt er bovendien voor dat kalk niet aanhecht.

Stap 6 Blijf het onderhouden

Nadat u het water schoon heeft gemaakt en de middelen toe heeft gevoegd die nodig zijn om de kwaliteit op peil te houden, is het belangrijk het water constant te onderhouden. Alleen zo voorkomt u groen water in uw jacuzzi.

Om dit te doen kunt u het beste wekelijks Aqua Kristal toevoegen en gebruik maken van chloortabletten in de dispenser. Met de dispenser zorgt u dat het chloor langzaam oplost, maar dat er toch altijd voldoende beschikbaar is om het water schoon en gezond te houden.

U kunt er ook voor kiezen om geen chloor te gebruiken, maar dan is het wel belangrijk het water vaker te verversen. 

Noodplan

Met de bovenstaande stappen is in veel gevallen de oplossing gevonden. Soms is echter het water in de jacuzzi zo groen dat het probleem na stap 4 (het laten draaien van het zwembadfilter nadat u een chloorshock heeft toegevoegd), niet is opgelost. In dat geval is er nog maar één oplossing: het leeg laten lopen van uw zwembad om het vervolgens met nieuw, schoon water te vullen.

Uiteraard vult u het zwembad dan pas nadat u de zwembadwand en de leidingen heeft schoongemaakt. Het zwembadfilter kunt u het beste reinigen met een speciale filterreiniger. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat ook het verse water snel weer wordt verzadigd met algen.

Tot slot

Met alle informatie die u zojuist gelezen heeft weet u nu hoe algengroei ontstaat, hoe u algengroei kunt voorkomen en hoe u algen kunt verwijderen uit uw jacuzzi.

Groen water in uw jacuzzi is niet nodig wanneer u de juiste maatregelen treft. Voorkomen begint in dit geval met het gezond houden van uw jacuzzi water door Aqua Kristal te gebruiken. Komt het toch voor dat uw water groen uitslaat, onderzoek dan de oorzaak, zodat u het in de toekomst kunt voorkomen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, dan zijn wij u graag van dienst. Neem in dat geval gerust contact met ons op, zodat we u van het juiste advies kunnen voorzien.